Gyógyszert szed(ne)?

keszuljunk_fel_a_kullancsokraGyorsteszt Lyme-borreliosist okozó borreliák (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatására kullancsból. A kullancs pozitív vizsgálati eredménye esetén konzultálni kell szakemberrel!

A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt a leggyorsabb borrelia (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) direkt kimutatást kínálja kullancsból.LYME-BORRELIOSIS
Világszerte több mint 800 kullancsfaj ismert, amelyek két fő családba sorolhatók: óvantagok és kullancsok. Az óvantagok főleg a trópusokon és a szubtrópusokon
fordulnak elő. A kullancsok egységestestű élősködők, amelyek közé a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is tartozik, világszerte elterjedtek és a Lyme-borreliosis (régi nevén: Lyme-kór), illetve az FSME (agyvelő- és agyhártyagyulladás vírus) stb. fertőzés terjesztői. Míg az FSME vírus a kullancsok nyálmirigyében található és a csípés során közvetlenül átvihető az áldozatra, addig a borreliák a kullancs középbelében találhatók. A borreliák a szívóaktus közben terjednek és csak néhány óra után jutnak át a nyálmirigyen keresztül az áldozatba. Így a szúrás időpontja utáni első órákban még nem feltétlenül áll fenn a borrelia-fertőzés komoly veszélye. A borreliák kullancsból történő kiáramlása csak a kullancs szívásának kezdete után kb. 2 órával kezdődik és a tetőpontját kb. 72 órával utána éri el. A Lyme-borreliosis megbetegedés képe sokféle lehet, mind az embereknél, mind az állatoknál. Így a Lyme-borreliosis betegségképének világos körülhatárolása ma még nem teljesen lehetséges. Ha egy kullancs teleszívta magát vérrel, nem zárható ki, mint potenciális borrelia-terjesztő és a kullancsot meg kell vizsgálni az esetleges borrelia-fertőzöttségre.
A kullancs pozitív vizsgálati eredménye esetén konzultálni kell szakemberrel!


A TESZT ELVE

A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt egy membrán Immunoassay és a kullancsból való direkt borrelia kimutatást teszi lehetővé. A borrelia-antigének polyklonikus ellenanyagokkal, mint fogadókkal konjugált borrelia-ellenanyagok segítségével mutathatók ki. A kapilláriserőnek köszönhetően halad végig a kullancsból vett minta a tesztcsíkon. A tesztcsík régiójában a kész borrelia antigén-ellenanyag komplexet az immobilizált fogadó reagens köti meg. A kontrollrégióban, a C jelnél minden esetben meg kell jelennie egy piros csíknak! Ez a teszt működése kontrolljául szolgál, megmutatja, hogy a folyadék teljesen végighaladt-e a membránon. A teszten a T jelnél megjelenő második piros csík a kullancsból vett mintában borrelia jelenlétét igazolja, azaz pozitív eredményt jelent. Ha nincs borrelia a tesztben, nem jön létre borrelia antigén-ellenanyag komplex és nem jelenik meg piros csík a teszten a T jelnél lévő régióban, azaz ilyenkor a tesztet negatívnak kell értékelni.


A TESZTKAZETTA FELÉPÍTÉSE

A tesztkazetta műanyag burkolatában egy tesztcsík van, amelynek jobb oldalán a mintanyílás, középen pedig a reakcióablak található. Mivel a tesztcsík burkolatban
van, csak a burkolat nyílásain keresztül látható. A tesztcsík reakcióablakában található a kontrollrégió (C jel) és a tesztrégió (T jel).


FIGYELEM

 • a teszt nem beteg diagnosztikum
 • csak kullancsból vett mintánál lehet használni
 • csak egyszer használatos
 • a kazettát a kinyitás után azonnal fel kell használni
 • figyeljen a szükséges kullancsnedvből vett minta mennyiségre
 • a próbaanyagot ne a reakcióablakba adagolja
 • ne érintse meg a reakcióablakban a tesztcsíkot
 • ne használja a tesztet a lejárati időn túl
 • ne használja a tesztet, ha sérült a csomagolás
 • tartsa be a megadott várakozási időket
 • a tesztet csak a megadott hőmérsékleten szállítsa, tárolja és használja
 • gyermekek elől gondosan elzárva tartandó
.
A TESZT RÉSZEI
 • tesztkazetta pipettával és nedvszívó párnával
 • 1 mintacsövecske
 • 1 reagens csövecske pufferrel (4 ml)
 • 1 fapálca
 • 1 használati utasítás
 • 1 pár polyetilén kesztyű


MINTAVÉTEL

Óvatosan, teljesen távolítsa el a kullancsot „fejjel” (szúró-szívó szájszervvel) együtt. Ehhez a szakszerű eltávolító eszközök közül például a kullancs-eltávolító kanalat használja. A teszt rögtön a kullancs kivétel után kivitelezhető vagy elvégezhető későbbi időpontban, de az eltávolított kullancsot a mintacsőben, hűtve tárolja a vizsgálatig.
A már beszáradt kullancsok is tesztelhetők 20 perces puffer oldattal történő beáztatás után.


A TESZT KIVITELEZÉSE
A teszt kivitelezése a kullancs méretétől függ.
Ha kicsi (lárva, nimfa) vagy közepes méretű (kifejlett/imágó) kullancsot kell tesztelni (a kullancs teste még nem mutat jelentős méret-megnagyobbodást) a tesztet az I. leírás szerint kell kivitelezni.
Ha nagy, vérrel teleszívott (kifejlett/imágó) kullancsról van szó, akkor a tesztet a II. leírás szerint kell kivitelezni.


I. A TESZT KIVITELEZÉSE KICSI VAGY KÖZEPES KULLANCS ESETÉN

 • Tegye a kullancsot a mintacsövecskébe. Töltse fel pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) 2 csepp pufferel.
 • Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével. Figyelem: A kullancs felaprítása után a folyadéknak enyhén el kell színeződnie.
 • Adjon hozzá szükség szerint további 1-3 csepp puffert, hogy megfelelő mennyiségű folyadék álljon rendelkezésre.
 • Zárja be a mintacsövecskét és rázza össze erősen.
 • Vegyen ki a pipettával a mintacsövecskéből kullancsnedvet és cseppentsen 3 cseppet a tesztkazetta próbanyílásába. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon. Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, cseppentsen hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl. Folytassa a teszt kiértékelésével.

II. A TESZT KIVITELEZÉSE NAGY KULLANCS ESETÉN

 • Tegye a vérrel teleszívott kullancsot a mintacsövecskébe.
 • Nyomja szét a kullancsot a fapálca hegyes és tompa vége segítségével.
 • Vegyen ki a pipettával (a tesztkazetta zacskójában található) a mintacsövecskéből kullancsnedvet. Figyelem: Minél folyékonyabb a kullancsnedv, annál jobban fog a tesztcsíkon felfutni.
 • Cseppentsen 1 csepp kullancsnedvet a tesztkazetta minta nyílásába.
 • Végül tegyen bele 2 további csepp puffert. A folyadék elkezd felfutni a tesztcsíkon. Figyelem: Ha a folyadék nem fut fel egyenletesen, adjon hozzá egy további csepp puffert a mintanyílásba. A mintanyílás ne folyjon túl.

KIÉRTÉKELÉS

5-10 perc múlva a teszt kiértékelhető. Várjon, amíg a folyadék elér a tesztcsík végéig és nézze meg a reakcióablakot. A reakcióablakban egy vagy két piros csík fog megjelenni a tesztcsíkon.


ALKALMAZÁSI TERÜLET
A teszt nem beteg diagnosztikum. A tesztet kizárólag kullancs vizsgálatára fejlesztették ki. A teszt pozitív eredménye borrelia-jelenlétet mutat a kullancsban.


TÁROLÁS ÉS ELTARTHATÓSÁG
A lehegesztett tesztkazetta szobahőmérsékleten +4°C és +30°C között a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel. A tesztkazettákat nem szabad lefagyasztani. A maximális eltarthatóság a gyártástól számított 24 hónap.


Gyártó

Fassisi, Gesellschaft für Veterinärdiagnostik
und Umweltanalysen mbH
Robert-Bosch-Breite 23, D-37079 Göttingen


Forgalmazó

Bio-Herb Kft.
7200 Dombóvár, Hunyadi tér 27.


Forrás: bio-herb.hu

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Gyöngypatika akcióink

Gyongypatika

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

Kattintson ide az elérhetőségek megtekintéséhez!

Korall Gyógyszertár Info


Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 747817